ΡΑΤΣΑ: Χοκάιντο, Αϊνού.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ιαπωνία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Χοκάιντο, οφείλει το όνομα του σε ένα από τα τέσσερα μεγάλα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία (Χοκάιντο, Χονσού, Κιουσού και Σικόκου) γιατί εκεί κατέφυγαν οι Αϊνού (γηγενείς κάτοικοι του ιαπωνικού αρχιπελάγους) έχοντας μαζί τους την ράτσα αυτή. Χρησιμοποιήθηκε στην έλξη φορτίων, στο κυνήγι και σαν φύλακας. Αν και το συναντάμε σπάνια σε άλλες χώρες, στην πατρίδα του είναι ένα από τα αγαπημένα σκυλιά.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Χοκάιντο είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους που το ύψος του κυμαίνεται από 46 μέχρι 56 εκ. και το βάρος του από 20 μέχρι 30 κιλά. Το κεφάλι είναι μεγάλο με επίπεδο και φαρδύ κρανιακό θόλο. Τα μάτια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, είναι μικρά και σκουρόχρωμα. Τα αυτιά είναι μικρά, όρθια και τριγωνικά. Ο λαιμός είναι δυνατός και μυώδης. Η ουρά είναι πυκνή και κάνει δαχτυλίδι πάνω από την ράχη. Το τρίχωμα αποτελείται από μαλακό και πυκνό υπόστρωμα ενώ το εξωτερικό είναι ίσιο και σκληρό. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, κόκκινο, λευκό και καφέ με ή χωρίς σημάδια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα τολμηρό και γενναίο σκυλί. Είναι πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη και επιφυλακτικό με τους ξένους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΧΟΚΑΪΝΤΟ: Εκπαιδεύεται εύκολα και είναι από την φύση του άγριο. Κοιμάται εκτός σπιτιού, χρειάζεται μέτρια ποσότητα τροφής και αρκετή άσκηση.