ΡΑΤΣΑ: Χαναάν, Σκυλί της Χαναάν.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ισραήλ.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Χαναάν ανήκει σε μια από τις παλιές ράτσες αφού έχει βρεθεί ομοίωμα του σε τοιχογραφίες που χρονολογούνται περί το 2000 π.Χ. Στο Ισραήλ το χρησιμοποιούσαν σαν οδηγό και φύλακα των κοπαδιών ενώ σήμερα το χρησιμοποιούν ακόμη και σαν ιχνηλάτη και αγγελιαφόρο. Δεν το συναντάμε συχνά σε άλλες χώρες, εκτός από την πατρίδα του και τις ΗΠΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Χαναάν είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 48 μέχρι 61 εκ. και το βάρος του από 16 μέχρι 25 κιλά. Το κεφάλι είναι σφηνοειδές με επίπεδο κρανιακό θόλο, έχει δυνατή μουσούδα με μαύρα ρουθούνια. Τα σκούρα μάτια είναι αμυγδαλωτά. Τα αυτιά ξεκινούν χαμηλά, είναι όρθια, πλατιά και κοντά. Ο λαιμός είναι μυώδης. Η χοντρή ουρά κάνει τόξο πάνω από την πλάτη. Το τρίχωμα αποτελείται από πυκνό και άφθονο υπόστρωμα ενώ το εξωτερικό είναι μεσαίου μήκους, σκληρό και ίσιο. Έχει συνήθως το χρώμα της άμμου αλλά μπορεί να είναι ακόμη κόκκινο, λευκό ή μαύρο με ή χωρίς σημάδια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα έξυπνο και επινοητικό σκυλί με ισχυρό το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, χωρίς να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά, ενώ τα πάει πολύ καλά με τα παιδιά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΧΑΝΑΑΝ: Εκπαιδεύεται εύκολα αλλά χρειάζεται εναλλαγή στις ασκήσεις γιατί βαριέται. Κοιμάται εκτός σπιτιού, έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής και αρκετής άσκησης. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα.