ΡΑΤΣΑ: Τόσα.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:Ιαπωνία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Τόσα, αποτέλεσμα διασταυρώσεων Μαστίφ, Μπουλντόγκ, Αγ. Βερνάρδου κ.ά. με ντόπιες ράτσες, δημιουργήθηκε για να λαμβάνει μέρος σε κυνομαχίες, που ήταν πολύ διαδεδομένες στην Ιαπωνία. Αποκαλείται επίσης Σούμο, γιατί ακολουθεί τους κανόνες αυτού του αρχαίου ιαπωνικού αγωνίσματος της πάλης όταν αγωνίζεται. Αν και κινδύνεψε με εξαφάνιση επιβίωσε εξαιτίας κάποιων σκυλιών που υπήρχαν σε Ιαπωνία, Κορέα και Ταϊβάν. Επειδή θεωρείται επικίνδυνο σκυλί, σε αρκετές χώρες έχει απαγορευτεί η εισαγωγή του και γενικά θα το συναντήσουμε σπάνια εκτός Ιαπωνίας.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τόσα είναι ένα μεγαλόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 62 μέχρι 65 εκ. και το βάρος του είναι περίπου 90 κιλά. Το κεφάλι είναι μεγάλο, έχει ευρύ κρανιακό θόλο, μακριά μουσούδα με μαύρα ρουθούνια. Τα μάτια είναι μικρά και καστανά. Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, είναι μικρά, λεπτά και κρεμαστά. Ο λαιμός είναι μυώδης, εξαιρετικά δυνατός και έχει προγούλι. Η ουρά ξεκινά ψηλά, είναι αρκετά μακριά, στην βάση της είναι χοντρή και λεπταίνει προς την άκρη. Το τρίχωμα είναι πυκνό, κοντό και σκληρό. Το σύνηθες χρώμα είναι το κόκκινο, με ή χωρίς λευκά σημάδια στο στήθος, αλλά μπορεί να είναι ακόμη πυρόξανθο ή καφέ με μαύρα σημάδια.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ανεξάρτητο, ατρόμητο, θαρραλέο, γενναίο, τολμηρό, ήρεμο, ήσυχο και υπομονετικό σκυλί. Είναι υπάκουο στον ιδιοκτήτη, αγαπά την οικογένεια, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και συνυπάρχει με άλλα ζώα που γνωρίζει από κουτάβι
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΣΑ: Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Είναι από την φύση του φύλακας και προστάτης του χώρου. Δεν εκπαιδεύεται εύκολα και στην βόλτα καλό είναι να μην είναι ελεύθερο. Κοιμάται εκτός σπιτιού αλλά μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα αρκεί να εξασκείται. Έχει ανάγκη αρκετής ποσότητας τροφής και το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα.