ΡΑΤΣΑ: Κορεάτικο Σκυλί Τζίντο, Κορεάτικο Τζίντο, Τζίντο.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κορέα.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την καταγωγή του, θεωρείται ότι έχει αναπτυχθεί στο νησί Τζίντο της Κορέας. Έχει ανακηρυχθεί «εθνικός θησαυρός» και είχε παρελάσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στην Σεούλ. Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι ελαφιών και κουνελιών και δεν το συναντάμε εύκολα εκτός Κορέας λόγω της απαγόρευσης της εξαγωγής του.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τζίντο είναι μεσαίου μεγέθους σκυλί, το ύψος του κυμαίνεται από 48 μέχρι 54 εκ. και το βάρος του από 13 μέχρι 18 κιλά. Το κεφάλι του είναι τριγωνικό με στρογγυλεμένο κρανιακό θόλο. Τα μάτια είναι σκούρα, μικρά και τριγωνικά. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, τριγωνικά και στητά. Ο λαιμός είναι δυνατός, παχύς και μυώδης. Η ουρά ξεκινά ψηλά, είναι χοντρή και δυνατή και συνήθως κάνει δαχτυλίδι στη ράχη. Το τρίχωμα αποτελείται από μαλακό και πυκνό υπόστρωμα ενώ το εξωτερικό είναι σκληρό, ίσιο και στέκεται προς τα έξω ιδιαίτερα στον λαιμό και στους ώμους, έτσι όπως στέκονται οι τρίχες στα μάγουλα δημιουργείται το χαρακτηριστικό οκταγωνικό σχήμα στο πρόσωπο. Το χρώμα είναι συνήθως λευκό ή πυρόξανθο, αλλά μπορεί να είναι επίσης μαύρο, γκρι, μαύρο-καστανό ή κάποιο από αυτά τα χρώματα με κηλίδες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ανεξάρτητο και έξυπνο σκυλί. Αγαπά την οικογένεια, δένεται με τον ιδιοκτήτη και είναι επιφυλακτικό με τους ξένους. Θα προστατεύσει την οικογένεια και την περιουσία ακόμη και με αυτοθυσία.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΖΙΝΤΟ: Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Είναι ιδιαίτερο πιστό σκυλί και δεν μπορεί να δοθεί εύκολα σε άλλον ιδιοκτήτη, αν έχει μεγαλώσει λίγο, γιατί θα υποφέρει και θα προσπαθήσει να γυρίσει πίσω όπως έκανε η επτάχρονη Baekgu, η οποία μετά από 7 μήνες γύρισε στον αρχικό ιδιοκτήτη “πετσί και κόκαλο”. Ο χώρος που μένει καλό είναι να έχει φράχτη ύψους 2,5 μ. Χρειάζεται καθημερινή άσκηση.