ΡΑΤΣΑ: Σκωτσέζικο Τεριέ, Σκοτσέζικο Τερριέ, Τεριέ Σκοτίας, Σκότι.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένα ακόμη Τεριέ από τα υψίπεδα της Σκοτίας που λόγω των κοντών ποδιών του και της μακριάς του μουσούδας χρησιμοποιήθηκε για να κυνηγάει τα θηράματα στην φωλιά τους.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 25 μέχρι 28 εκ. και το βάρος του από 8,5 μέχρι 10,5 κιλά. Το κεφάλι του είναι μακρύ και μεγάλο, η μουσούδα δυνατή και τα ρουθούνια μεγάλα και μαύρα. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά, σκούρα, σε απόσταση μεταξύ τους και σκεπασμένα από δασιά φρύδια. Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, είναι λεπτά, τριγωνικά, μυτερά, όρθια, στητά και σε σχετική απόσταση. Η ουρά είναι μέτριου μήκους, καλυμμένη από σκληρές τρίχες. Το τρίχωμα είναι πολύ πυκνό, σκληρό και τραχύ ενώ το υπόστρωμα είναι κοντό, πυκνό και απαλό. Το χρώμα είναι μαύρο, σταρένιο ή διάφορα χρώματα σε λωρίδες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα θαρραλέο και τολμηρό σκυλί, πάντοτε σε επιφυλακή, νευρικό, ανεξάρτητο, χαρούμενο και έξυπνο. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους ενώ δένεται με την οικογένεια.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟΥ ΤΕΡΙΕ: Επειδή είναι επίμονο χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση. Γαβγίζει μόνο όταν υπάρχει λόγος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή επειδή του αρέσει να σκάβει. Μπορεί να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά που δεν ξέρει. Κοιμάται μέσα στο σπίτι, το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα, πρέπει καθημερινά να ασκείται και έχει ανάγκη από μέτρια ποσότητα τροφής.