ΡΑΤΣΑ: Σίμπα, Σίμπα Ινού.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ιαπωνία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Σίμπα είναι μια πολύ παλιά ράτσα και η μικρότερη ιαπωνική Σπιτς. Χρησιμοποιήθηκε σαν κυνηγός, φύλακας και οδηγός.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Σίμπα ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά, το ύψος του κυμαίνεται από 36 μέχρι 40 εκ. και το βάρος του από 9 μέχρι 14 κιλά. Το κεφάλι έχει φαρδύ κρανιακό θόλο. Τα μάτια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, είναι μικρά, τριγωνικά και σκούρα. Τα αυτιά είναι στητά, τριγωνικά και μικρά. Ο λαιμός είναι μυώδης και δυνατός. Η ουρά είναι δυνατή και συνήθως κάνει δαχτυλίδι πάνω στην ράχη. Το τρίχωμα αποτελείται από πυκνό και μαλακό υπόστρωμα, ενώ το εξωτερικό είναι ίσιο και σκληρό, στην ουρά είναι μακρύ. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, κόκκινο, μαύρο-καφέ, μαύρο-λευκό.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα έξυπνο, ανεξάρτητο, ήρεμο, περίεργο, χαρούμενο και παρατηρητικό σκυλί. Συνυπάρχει συνήθως με άλλα ζώα, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και με τα παιδιά γίνεται ο καλύτερος φίλος και ο ακούραστος σύντροφος στο παιχνίδι.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΙΜΠΑ: Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη και από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Του αρέσει η καθαριότητα. Χρειάζεται προσοχή στον περίπατο να μην είναι ελεύθερο, γιατί λόγω του κυνηγετικού του ενστίκτου μπορεί να κυνηγήσει κάποιο άλλο ζώο και να χαθεί. Το τρίχωμά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.