ΡΑΤΣΑ: Σικόκου, Σικοκού.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ιαπωνία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Έχει πάρει το όνομα του από το νησί Σικόκου, ένα από τα τέσσερα μεγάλα νησιά που αποτελούν την Ιαπωνία (Χοκάιντο, Χονσού, Κιουσού και Σικόκου). Είναι πολύ παλιό σκυλί και από τα πιο καθαρόαιμα της Ιαπωνίας. Έχει χαρακτηριστεί σαν “φυσικό μνημείο” και το χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι κυρίως ελαφιού και αγριογούρουνου. Είναι σκυλί που συναντάται δύσκολα έξω από την Ιαπωνία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Σικόκου είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους, το ύψος του κυμαίνεται από 43 μέχρι 53 εκ. και το βάρος του από 16 μέχρι 25 κιλά. Το κεφάλι έχει φαρδύ κρανιακό θόλο. Τα μάτια είναι σχετικά μικρά και σκούρα. Τα αυτιά είναι μικρά, τριγωνικά και στητά. Ο λαιμός είναι χοντρός, μυώδης και δυνατός. Η ουρά είναι χοντρή, μακριά και συνήθως κάνει δαχτυλίδι πάνω από την ράχη. Το τρίχωμα αποτελείται από πυκνό και μαλακό υπόστρωμα, ενώ το εξωτερικό είναι σκληρό και ίσιο. Το χρώμα είναι συνήθως κόκκινο με μαύρες ή άσπρες τρίχες ανακατεμένες και σπάνια συναντάμε Σικόκου κρεμ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα έξυπνο, γενναίο και αφοσιωμένο σκυλί. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΙΚΟΚΟΥ: Λόγω της άγριας φύσης του χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση, που γίνεται εύκολα, και κοινωνικοποίηση. Είναι η καλύτερη συντροφιά για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, αλλά προσαρμόζεται και στην ζωή στο σπίτι. Χρειάζεται προσοχή στην βόλτα να μην είναι ελεύθερο, λόγω του κυνηγετικού του ενστίκτου.